Kaiken kirkkaus

IMG_4587

IMG_5073Kirjoitan ja luen, luen ja kirjoitan. Istun parvekkeella, puistossa, kahvilassa, keittiössä, makaan vuoteessa, sohvalla, nurmella. Valkoiset verhot hulmuavat tuulessa, minttu ja inkivääri, lime ja hunaja maustavat kylmän kesäjuoman. Perhoset parveilevat kukisssa, kukkivissa pensaissa ja puissa, kaikki kasvaa suuremmaksi kuin siellä mistä minä tulen, kukat ovat kuin suoraan saduista, ne näyttävät samaan aikaan tutuilta ja vierailta ja kysyn kaikilta: ”Mikä tuo kukka on? Mikä puu tuo on, tuo missä on nuo suuret valkeat kukat? Mikä pensas on tuo violettikukkainen, se näyttää teini-ikäiseltä syreeniltä, mutta ei voi olla syreeni, nehän kukkivat jo”.  Koira nukkuu, vaihtaa huonetta, sohvaa, paikkaa lattialla, seuraa minua kahvilaan ja junaan, seuraa ja seurustelee kaikkien kanssa. Se painautuu nurmen viileään syliin, katselee veden ylle kumartuneita puita.  Kuvittelinko, etten osaisi olla ilman sitä rantaa, sitä laituria? Pelkäsinkö, etten kestäisi ilman sitä puutarhaa ja sitä metsää? Luulinko, ettei missään olisi niin hyvä kuin siellä? Jos kuvittelin, jos pelkäsin, jos luulin niin nyt tiedän sen varmasti: mikään minussa ei ole sidottu yhteen ja ainoaan paikkaan, yhteen ainoaan todellisuuteen.

”Kello kaksitoista aurinko oli niin voimakas että heidän yläpuolellaan olevan puun lehdet olivat kuin pitsiä”.  Doris Lessing, Kesä ennen pimeää, suomentanut Irmeli Sallamo, Tammi 2007

IMG_0648

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näinä päivinä on

 

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Kaiken kirkkaus

  1. Oih tätä tekstiäsi. Luullakseni olen myöskin kiintynyt seiniin ja paikoihin, mutta sittenkin osannut heittää hyvästit. Ihan kuin tuo kruunu varjoituisi altaan pohjalle.

    • Eeva, minäkin olen ollut kovasti kiintynyt seiniin ja paikkoihin, mutta olen myös oppinut luopumista, irti päästämistä ja tuntemattomaan hyppäämistä niiden kolmenkymmenen vuoden aikana, jotka olemme olleet mieheni kanssa yhdessä. Hän on niin hyvä siinä, eteenpäin menemisessä, keveässä liikkeessä, matkaamisessa. On ollut ilo oppia, pitää kiinni vain tärkeimmistä, rakkaudesta, läheisistä ja työstä ja päästää muuten irti. Olen nyt, viisikymmentäkaksivuotiaana vapaampi kuin koskaan.

  2. Millaisella kameralla muuten kuvaat? Haluaisin elvyttää omaa kuvausharrastustani. Olen jo vuosia haaveillut paremmasta objektiivista, mutta sen sijaan että sijoittaisin tekniikkaan, huomaankin aina sijoittavani seuraavaan matkaan… Valoa!

  3. Usein kuvaan ikään kuin muistilapun tapaisesti, silloin puhelimella. Mutta toisinaan kuljetan mukanani pientä, huippulaatuista digikameraa, aika harvoin isoa, vanhaa ylioppilaslahjaksi saamaani järkkäriä. Järkkäri on oikeastaan mukana vain silloin kun mieskin, minä kun raahaan puistoihin koiran veden ja juomakupin ja usein koneen, muistikirjan ja luettavaa. Iso kamera olisi liikaa jumisille hartioilleni.

  4. Saattaa hyvinkin olla. Minulle se pysyvyys, turva on aina ollut oma työ, mieheni, lapseni ja ystävät. Työ on ajoankkuri, joka pitää paatin pystyssä myrkyssäkin ja rakkaus, läheiset ovat satama.

  5. Mielenkiintoinen keskustelu täällä käynnissä. Minäkin kiinnyn seiniin ja esineisiin, mutta olen kyllä osannut päästää niistä irtikin. Ja olen miettinyt sitä, miten joisssakin ihmisissä, minussa esimerkiksi, on sellainen jatkuva muuttumisen tarve, tarve muuttaa, lähteä, olla muualla ja toiset ovat kovin tyytyväisiä samassa paikassa vuosikymmeniä.

  6. Miehelläni suuret muutokset ovat menneet seitsemän vuoden sykleissä, seitsemän vuoden jälkeen hän on käynyt levottomaksi ja kokenut voimakasta tarvetta tehdä jokin iso liike, siirtymä, nopea päätös. Minun rytmini on hieman erilainen, eikä noin säännöllinen, mutta muutoksen tarve on olemassa kuin jokin sisäinen kulo, joka roihahtaa liekkiin kun sen jo luulee sammuneen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s