Tyttöjä, ystävyyttä ja kirjoja, jotka kulkevat mukana läpi elämän

1076153435047Sain Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin -talo kirjan vuonna 1967. Olin viisivuotias ja me olimme isän kanssa Helsingissä Kontulassa asuvan Tyyne-tätini ja Töölössä asuvan isoenon ja isotädin luona kylässä. Isotädin ja isoenon luona oli toisenlaista kuin missään muualla. Siellä oli ruokasali ja kirjasto ja korkeat, korkeat huoneet. Ikkunalaudat olivat niin leveät, että niillä mahtui istumaan. Tyyne-täti hoiti Otto-enon ja Ester-tädin taloutta ja tarjoili ruuan valkoinen esiliina edessään. Aterimet olivat hopeiset ja lasit helähtivät kippistettäessä. Katossa, ruokapöydän yläpuolella, roikkui kristallikruunu.

Olin juuri oppinut lukemaan. Kirjastohuoneen hyllyistä löytyneet Maailman Kuvakirjat kiehtoivat ja kapusin ikkunalaudalle kirjan kanssa. Ihmiset alhaalla kaduilla näyttivät nukkekodista karanneilta.

Kun läksimme isän kanssa pois, Otto-eno antoi minulle rahan kirjaa varten. Kävelimme isän kanssa keskustaan. Kävimme katsomassa Winterin leluliikkeen ikkunaa Bulevardilla ja sitten menimme kirjakauppaan. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Olisin voinut jäädä sinne asumaan. Miten valtava kirjakauppa olikaan! Ja miten ihana sen lastenosasto. Ja kirjakaupan yläkerrassa kahvila, jossa isä joi kupin kahvia ja minä sain leivoksen.

Sain valita kaikista kirjakaupan kirjoista juuri sen, jonka halusin ja valitsin Onnelin ja Annelin -talon. Kirja oli ilmestynyt vuotta aiemmin. Siihen aikaan kirja ei vanhentunut kuukaudessa eikä vuodessakaan.

Kirjan kannessa oli kaksi tyttöä. Tummatukkainen ja vaaleatukkainen. Toinen sinisessä, toinen keltaisessa mekossa. He hyppelivät käsikädessä ja lukematta kirjasta sanaakaan tiesi heti, että he ovat ystäviä. Parhaita ystäviä.

Kirjan oli kirjoittanut Marjatta Kurenniemi ja kuvat oli tehnyt Maija Karma. Muutamien myöhempien Helsingin reissujen aikana tapasin Maija Karman, hän kun oli isän Irma-serkun ystävätär.

Onnelista ja Annelista tuli minunkin ystäviäni. Luin kaikki kirjat. Uudestaan ja uudestaan. Leikimme naapurustossa asuneiden Siljan ja Pauliinan kanssa Onnelia ja Annelia ja Rouva Ruusupuuta monta vuotta. Teimme Vaaksanheimojen perheelle huoneet tulitikkulaatikoihin.

Huhtikuun 20. päivä saa Helsingin kaupunginteatterissa ensi-iltansa minun ja Tuutikki Tolosen Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjoista näytelmäksi kirjoittama Onneli ja Anneli.

On kulunut 46-vuotta siitä kun isä ja minä olimme kirjakaupan hyllyjen välissä valitsemassa kirjaa. Marjatta Kurenniemen Onnelit ja Annelit ovat epäilemättä vaikuttaneet elämääni, luultavasti enemmän kuin arvaankaan. Onkohan kodinlaittamishalunikin Onnelin ja Annelin talosta peräisin?

Minulle Kurenniemen kirjat ovat ystävyyden, tyttöyden, yhteisöllisyyden, kauneuden, arjen yllätyksellisyyden ja ilon ylistystä. Kirjasarjan kirjoittaminen näytelmäksi ja näytelmän saapuminen näyttämölle on kestänyt vuosia, se oli pitkä ja vaiheikas matka. Ihan ensimmäiseksi otimme yhteyttä Marjatta Kurenniemen Marja-tyttäreen kysyäksemme lupaa näytelmän tekoon.

Onneksi meitä oli kaksi odottamassa, kirjoittamassa, korjaamassa ja taas odottamassa. Ensi-illassa voimme sitten pitää toisiamme kädestä. Vähän niin kuin Onneli ja Anneli.

Mainokset

7 kommenttia artikkeliin ”Tyttöjä, ystävyyttä ja kirjoja, jotka kulkevat mukana läpi elämän

  1. Onneli ja Anneli, voi kuinka ihanaa. Tuohan on aivan pakko päästä katsomaan. Hyvää alkanutta vuotta sinulle. Kiva kun jaksat kirjoittaa tänne vaikka teet sitä työksesikin!

  2. Pitkään mietin blogin perustamista ja jotain joskus yritinkin. Tuntui vain, ettei sitä omaa tapaa oikein löytynyt. Pitkään mietin myös nimettömänä kirjoittamista/ omalla nimellä kirjoittamista, mutta nyt kun päätin tehdä nimenomaan kirjoittamiseeni liittyvän sivuston kysymys ratkesi itsestään. Päiväkirjan lisäksi tästä sivustosta on tullut tärkeä kanava. Eikä vähiten siksi, että joku täällä joskus piipahtaa! Vahvaa ja valoisaa alkanutta vuotta sinulle.

  3. Täällähän on vaihdettu järjestystä! Sisustusvimma iskee minuunkin aina aika ajoin, yleensä keväisin. Kevääseen on täällä vielä matkaa, tulossa taitavat vielä olla ne talven ennätyspakkaset, huoh. Onnelille ja Annelille toivotan pitkää ikää ja sinulle ihaninta mahdollista vuotta. Minä haudon oman blogin perustamista, mutta en taitaisi ehtiä koskaan päivittää sitä joten toistaiseksi vielä lueskelen muiden kirjoituksia.

  4. Iiris, juu, samalla lailla kuin mietin koko blogia ylipäätään mietin myös mikä olisi selkeä ja hauska ulkoasu tällaisille pikkukirjoituksille. Päätin kokeilla nyt tällaista.
    Hautominen on hyvä, ajatukset siitä millaisen blogin haluaisi perustaa selkiytyvät ja suhde blogiin kirjoittamiseen/kuvaamiseen muotoutuu juuri itselle sopivaksi. Olkoon vuotesi elämästä kylläinen. Eeva: Kiitos. Niin olikin. Otto-eno ja Ester-täti tukivat lukuintoani koko kansakoulu- ja peruskouluajan lähettämällä säännöllisesti rahaa, jolla ostaa kirja Rissasen Kirjakaupasta. Se oli ihan valtavan merkittävä asia.

  5. Mun tuli melkein surku olo kun itselläni ei ole mitään lapsuuden muistoa Onnelista Ja Annelista. Ainoa muisto on tuo kansi. Muistan kirjan pikkuserkkuni hyllyssä, mutta koska hänen äitinsä nimi oli Anneli, jokin ei minusta täsmännyt. Muistan jotenkin ajatelleeni, ettei pikkutytön nimi voi olla Anneli.
    Oma tyttöni on sitten ottanut kaiken takaisin. Äänikirjat on kuunneltu tuhanteen kertaan etu-ja takaperin ja samalla kuvat on esillä kirjasta, ja kirjaa luettu vaikka missä leikeissä. Yhä vieläkin, vaikka hän on kohta jo 11.

  6. Liivia, minusta tuo on mahtava ja aika sinun näköinen muisto, terävä ja hauska havainto ympäröivästä maailmasta. Onneli onkin ihan satunimi, mutta Anneli aika paljon tätimäisempi aina siihen saakka kunnes tutustuu johonkin tyttöön, jonka nimi on Anneli. Ja voi sitä ihanaa tyttöäsi! Saattaapa olla, että hän lukee Onnelia ja Annelia vielä viisikymppisenäkin kuten eräät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s