Mieli kuvituksia


Yksi parhaista hetkistä kirjan kirjoittamismatkassa on se, kun näkee ensimmäisen kerran kirjan kuvituksen. Siinä on jotakin taianomaista. Sääli niitä, jotka kirjoittavat vain aikuisille ja vain kirjoja, joissa ei ole kuvituksia. (Heti muuten alkoikin tehdä mieli kirjoittaa aikuisille kirja, jossa on kuvat!) He jäävät niin paljosta paitsi.

Kirjoittaminen on yksinäistä käsityötä ja kuvittaja on se kaivattu työtoveri. Annan kuvittajalle vapaat kädet enkä ohjeista häntä koskaan mitenkään. Minua kun innoittavat juuri ne toiset aivot, toiset silmät, se toinen sydän, toinen mieli, kuvittajan mieli. Kun kuvat on kerran päässyt näkemään, ei tekstiä enää osaa kuvitellakaan ilman niitä. Joskus kuvitus avaa tarinan rivien välit paitsi lukijalle myös tekstin kirjoittajalle.

Kirjojani ovat kuvittaneet alan mestarit: Riitta Uusitalo, Markus Majaluoma,Virpi Talvitie, Liisa Kallio, Virpi Penna, Mervi Lindman, Tiina Palokoski, Katja Tukiainen, Katri Kirkkopelto, Sari Airola, Karoliina Pertamo, Linda Bondestam ja Kristiina Louhi.

Kristiina Louhi on tunnettu ja palkittu lempeästä, värikkäästä, syvästi humaanista, sekä lasta että aikuista lohduttavasta, iloisenkauniista tyylistään.

Minä näin juuri uuden Veikko ja Veikko -kirjan vedokset ja kihelmöin: Mitä yksityiskohtia, millaiset kodit! Mikä elämänmaku ja ystävyyden ilo ja kauneus.

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten olin kahden pienen lapsen äiti. Tyttären ensimmäinen suuri kirjarakkaus oli Kristiina Louhen Aino-sarja. Ne luettiin kannesta kanteen kerta toisensa jälkeen. Lähetin kirjailijakuvittajalle kiitoskirjeen kustantamon kautta ja sain suureksi hämmästyksekseni vastauskirjeen muutaman viikon kuluttua. Kirje oli hyvin henkilökohtainen ja lämmin.

Seitsemän vuotta myöhemmin kohtasimme kustantajan juhlissa, minun ensimmäinen kirjani oli ilmestynyt ja Kristiina Louhi tuli onnittelemaan. Tapasimme sen jälkeen muutaman kerran vuodessa ja yleensä aina niissä samoissa kirjallisissa kekkereissä, satunnaisesti jossakin muuallakin. Aloimme puhua yhteisestä työstä, mutta aina vain elämä ja muut työt ehtivät väliin.

Kunnes aloin kirjoittaa tyttäreni Anna Nuotion kanssa yhteistä lastenkirja-sarjaa. Annalla oli heti vastaus kysymykseeni kuvittajasta. Olimme Helsingin kirjamessuilla kun soitin Kristiina Louhelle ja suureksi riemuksemme hän ilahtui ja innostui. Ja kaiken lisäksi hänellä oli sekä aikaa että halua tarttua työhön.

Veikko ja Veikko ovat siis jo nyt ehtineet toteuttaa monta haavetta ja samalla kylvää siemeniä uusiin. Kirjailija-kuvittajatapaamiset ovat siirtyneet kustantamon juhlista Berliiniin, missä ihmeeksemme ja iloksemme majailemme lähes naapureina.

Ja ne kirjeet neljännesvuosisadan takaa ovat tallessa ja tuntuvat nyt entistä arvokkaammilta.

(Kuva: Kristiina Louhi. Anna Nuotion, Eppu Nuotion ja Kristiina Louhen kirjasta Veikko ja Veikko, kustantaja Otava 2012)

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Mieli kuvituksia

  1. Kiitos ihanasta kirjavinkistä! Kristiina Louhen kuvittamissa kirjoissa on aina jotakin erityistä. Veikko ja Veikko vaikuttaa hyvällä tavalla erilaiselta kirjasarjalta, vanhoja ihmisiä kun ei lastenkirjoissa juurikaan näy ja jos oman lapsen lähipiiristä ovat vanhat ihmiset kuolleet niin sitä miettii, että mistä niitä varaukkeja ja -mummoja voisi löytää.

  2. Hei Iiris! Kristiina Louhen kuvissa on niin paljon sitä lämpöä ja arki on kaunista vaikka se olisi kuinka kaoottista, sotkuista ja vaikka pieni perheenpoikanen eläisi minkälaisten huolten saartamana. Kristiinan kuvista puuttuu myös kaikki imelyys ja pakotettu hauskuus.

    Veikon ja Veikon syntyyn vaikutti juuri se, että meidänkin perheestämme ne oikeat mummot ja ukit puuttuvat, mutta onneksi eivät vanhat ihmiset ystäväpiiristä. Mummonvirkaa ovat hoitaneet vuoroin naapurit, vuoroin lapseton työtoveri tai kaukanakin asuvat vanhat ystävät.

    Jos siis talossa tai naapurustossa vain asuu joku vanha nainen tai vanha mies niin kannattaa ehdottomasti mennä jutustelemaan.

  3. Kävimmekin sitten eilen hakemassa kirjan kirjastosta ja olemme sen jo pariin kertaan lukeneet. Okko, 6v. tykkää kovasti. Vanhan Veikon jutut ovat pojasta parhaita. Milloin se uusi kirja ilmestyy?

  4. Onpa kiva kuulla. Uusi Veikko ja Veikko -kirja on siis nyt vedosvaiheessa ja ilmestyy ensi keväänä. Siinä Veikko ja Veikko ovat lomalla. Se on ihka oikea kesäkirja. Paljon terveisiä ja iloisia talvenodotuksen toivotuksia sekä Okolle että sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s